Наградите от ХVII Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството” бяха връчени

На 31.10.2015 г. бяха връчени наградите на победителите в ХVII национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Тържествената церемония се проведе в препълнената с талантливи, ученолюбиви и възторжени млади творци, придружени от техните научни ръководители в Националния политехнически музей в София.


Fig1Националният конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството” е една от значимите, привличаща огромен интерес сред децата и младежите дейности на фондация „Еврика“. Тазгодишното му издание е седемнадесето поред. Конкурсът е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката. Той се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.


Тържеството бе открито от г-жа Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондацията. В словото си тя очерта целите и историята на конкурса и неговото вписване в цялостната дейност на „Еврика“ в подкрепа на талантливите млади хора, представи участници и гостите, посочи, че медиен партньор в тази проява е вестник „Азбуки“.
Председателката на журито за провеждане на конкурса, доц. д-р Таня Иванова, изнесе лекция на тема „Космосът – настояще и бъдеще“.


С голям интерес бе посрещната презентацията на победителите в направлението за идеи за научни и технически експерименти Ирена Димитрова, Борислава Борисова, Цвета Коджабашева и Кристиана Момчилова от НАОП „Николай Коперник“, гр. Варна и на тяхната научна ръководителка д-р Веселка Радева на тема „Откриване и изследване на извънслънчеви планети чрез мрежа от малки космически телескопи.


Наградите и дипломите на лауреатите в конкурса бяха връчени от първия български космонавт ген. Георги Иванов, който е и патрон на конкурса. Той поздрави участниците в конкурса.
Приветствие към победителите, към всички участници в конкурса и присъстващите на тържеството поднесе и Председателят на Съвета на фондация „Еврика“ акад. Кирил Боянов.
Списъкът на наградените в конкурса може да видите тук.

Fig22fig3
fig4F5f6f7f8f9

f10

f11

f12

f13

f14

f15

f16

f17

f18
f19