Фондация „Еврика” и „Хуауей Технолоджис България“ връчиха своите стипендии за учебната 2014-2015 г.

IMG_3339ST2IMG_3482STНа 3 декември 2014 г. в Националния политехнически музей в столицата се състоя церемонията за награждаване на студенти и ученици със силно изявени способности и доказани постижения в овладяването на науката и техниката със стипендии на фондация „Еврика” за учебната 2014-2015 г. Тази година към проявата се присъедини и китайската компания „Хуауей Технолоджис България“, световен доставчик на решения в областта на информационните и комуникационни технологии. Тя подкрепи четвърт вековното дело на фондация „Еврика“ да подпомага и стимулира израстването на млади таланти, като на свой ред направи дарение – за период от пет години да осигурява стипендии в размер на 1000 щатски долара всяка за подпомагане на десет талантливи студенти, доказали качествата и трудолюбието си в усвояване на знания и навлизане в науката.
Церемонията бе открита и водена от г-жа Боряна Кадмонова, Изпълнителен директор на фондация „Еврика“.
Почетен гост на церемонията беше Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев. Присъстваха депутати, заместник министри, ректори на университети, учени и общественици. Тук бе и НП посланикът на Китайската народна република г-н Уей Дзинхуа.
Вече двадесет и пет години фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или се дават за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.
Тази година фондация „Еврика“ връчи общо 16 именни стипендии и 21 стипендии на носители на медали от международни средношколски олимпиади.

В своето приветствено слово Президентът г-н Росен Плевнелиев даде много висока оценка на мисията и делото на фондация „Еврика“ като ключов елемент от системата за изграждане на млади таланти в областта на науката и технологиите в страната ни. Той изрично подчерта, че най-добрата инвестиция е направената именно в образованието. Той заяви, че фондацията е съдействала за израстването на младите хора не само като специалисти, но и като личности. Той посочи и някои открояващи се постижения в дейността на „Еврика“, която от основаването си досега е предоставила стипендии на близо 2500 ученици и студенти, финансирала е участието в международни научни форуми и специализации зад граница на 1200 млади учени. „Подкрепила е и е реализирала над 3000 инициативи и проекти за откриване, развитие и стимулиране на млади таланти. Фондацията е финансирала над 600 изследователски проекта на млади учени”.
Той подчерта, че „За поредна година „Еврика“ продължава своята мисия в подкрепа на младите таланти на България, които още от сега предопределят своя път. Днес се отличават със стипендии млади изследователи, които се надяваме да бъдат следващите изобретатели и предприемачи на България”. Държавният глава благодари на всички учители подкрепили децата. Той каза още, че „Във вечната ранг листа на планетата по брой отличени участници България заема 3-то място със 144 медала на международната олимпиада по физика. България заема 5-то място с 90 медала на международната олимпиада по информатика. Заемаме и 8-мо място в света по спечелени златни медали и 4-то място в света по спечелени сребърни медали на международните олимпиади по математика”.Президентът отдели специално внимание и на жеста, който „Хуауей технолъджис“ прави в подкрепа на образователната ни система. „Днес за първи път фирма инвеститор от китайската народна република ще връчи 10 стипендии за постижения в областта на информационните технологии на млади български таланти. Това е ангажимент, поет от световната компания „Хуауей технолъджис” по време на моето официално посещение началото на тази година в Китай. Аз съм изключително горд, че нашите китайски приятели показват на практика, че дадена дума и изпълнена с чест и отговорност”, допълни той. Той подчерта, че „Отличените със стипендия ще получат и възможността за интензивен образователен стаж в компанията. В края на речта си той призова и други компании да последват този пример. „Вярвам че този пример ще бъде последван и от други представители на бизнеса в България и извън нея. Стипендиите, които ще бъдат връчени днес се надявам да станат част от една нова инвестиционна култура в България, която съм убеден, че ще залегне в основата на съвременната българска индустрия”, завърши словото си президентът Росен Плевнелиев.

Слова изнесоха акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на фондация „Еврика“ и НП г-н Уей Дзинхуа.

IMG_3351STIMG_3373STIMG_3381STIMG_3378ST

Акад. Кирил Боянов връчи именните стипендии за академичната 2014-2015 г., а ген. лейтенант Георги Иванов, зам. председател на Съвета на фондация „Еврика“ връчи удостоверенията на стипендиантите, носители на медали от международни средношколски олимпиади, които учат в България.
Г-н Руки Лиу Янг, управляващ директор на „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД връчи сертификатите за стипендиите „Хуауей – ИКТ“, а НП г-н Уей Дзинхуа връчи на стипендиантите покана за посещение в Китай.

За фондация „Еврика“
Фондация „Еврика” подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания.
През 25-те години от създаването си фондация „Еврика“ е:
Предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2 445 студенти и ученици;
Помогнала на 1 223 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании;
Организирала и провела 571 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти;
Оказвала финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.

За Huawei
Huawei е един от водещите глобални информационни и комуникационни доставчици на технологични решения (ИКТ), чиято цел е да обогати живота на хората чрез комуникация. Воден от ориентираните към клиента иновации и откритите партньорства, Huawei има в портфолиото си ИКТ решения, осигуряващи на крайния потребител конкурентни предимства в телекомуникациите, корпорациите, устройствата и облачните услуги. Сто и петдесетте хиляди служители на Huawei в целия свят са посветени на това: да дадат най-доброто от компанията на телеком операторите, предприятията и потребителите. Нашите иновативни ИКТ решения, продукти и услуги могат да бъдат намерени в над 170 страни, или при една трета от населението на света. Основана през 1987 г., Huawei е частна фирма, изцяло собственост на нейните служители.

Пълният списък на стипендиантите може да видите тук.

IMG_3478STT