Фондация „Еврика“ връчи своите стипендии за учебната 2013/2014 година

EVT_st2

  На 5 декември 2013 г. фондация „Еврика” връчи за 24 път своите стипендии, които се присъждат на даровити ученици и студенти, доказали качествата си със забележителни постижения в овладяването на знанията, а някои вече положили основите на своята преподавателска и научна дейност.

Тържествената церемония, провела се в Националния политехнически музей, София, бе открита и ръководена от Боряна Кадмонова – изпълнителният директор на фондация „Еврика”.
Тя представи участниците и гостите – изтъкнати български учени и ръководители на висши учебни заведения, членове на журита, наследници на български учени, на чиито имена има учредени стипендии, дарители, членове на Съвета на фондацията.
Тя се спря накратко и върху дейността на „Еврика“, съществена част от която е и подкрепата на младите таланти сред учениците и студентите, които фондацията традиционно подпомага чрез осигуряване на стипендии.
Удостоверенията на стипендиантите бяха връчени от акад. Ячко Иванов – зам. председател на Съвета на общото събрание на фондация „Еврика“ и член на едно от специализираните журита. Освен него поздравления към присъстващите поднесоха и чл. кор. проф. дин Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Кл. Охридски” и Юлия Попова – родственица на акад. Методи Попов.
Дейността на фондация „Еврика“ в подкрепа на образованието на младите хора в България получи висока оценка в изказванията на двама от стипендиантите – Павел Цочев и Борислав Ивов Иванов – студенти в УАСГ – София – двамата носители на именната стипендия „Кольо Фичето”.Десетте годишни стипендии на фондация „Еврика“ в размер на 2000 лв. се дават на определени чрез конкурс студенти. Те отразяват основни направление в развитието на науката и техниката и носят имената на изтъкнати български учени и общественици:

 • за компютърни науки на името на Джон Атанасов;
 • за математика на името на акад. Никола Обрешков;
 • за физика на името на акад. Георги Наджаков;
 • за химия и химични технологии на името на акад. Ростислав Каишев;
 • за медицина и биология на името на акад. Методи Попов;
 • за аграрни науки, включително ветеринарни науки и горско стопанство на името на акад. Дончо Костов;
 • за инженерни науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев;
 • за инженерни науки в областта на машиностроителните технологии на името на акад. Ангел Балевски;
 • за строителство и архитектура на името на Кольо Фичето;
 • за икономика на името на акад. Евгени Матеев.


EVR_st1
EVR_st3
EVR_st4
EVR_st5
EVR_st6
Фондация „Еврика“ дава стипендии и на учениците, носители на медали от международни олимпиади.
Общият брой на стипендиантите на Фондация „ЕВРИКА” за учебната 2013/2014 година е 41. 20 от тях са представители на СУ „Св. Кл. Охридски”, 5 на Медицински университет – София, 2 на УАСГ – София и по един на Технически университет – София, Лесотехнически университет – София, Шуменски университет „Еп. К. Преславски“, Икономически университет – Варна, Медицински университет – Пловдив, УНСС – София. Стипендианти на фондацията са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Атанас Радев“ – Ямбол, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен и ПМГ „Никола Обрешков” – Казанлък.

Пълният списък може да видите тук.

За допълнителна информация (02) 9813799; 9815483; 9815181 и на адрес: office@evrika.org.