Фондация „Еврика“ връчи своите награди за 2013 година

eurecaНа 22 януари 2014 г. в Националния политехнически музей се състоя тържественото награждаване на лауреатите на наградите ЕВРИКА за 2013 г., които фондация „Еврика” дава за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Наградите се връчват за двадесет и четвърти пореден път за млад мениджър, двадесет и трети за млад фермер и млад изобретател и осемнайсети за постижения в науката
Церемонията бе открита от г-жа Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика“, която направи кратък преглед на постигнатите от фондацията резултати през 2013 г. Тя представи конкурсите за годишните награди на фондацията като утвърдена десетилетна традиция с много голяма популярност и авторитет сред обществеността, съществена част от дейността на „Еврика“ за стимулиране и в подкрепа на талантливите млади хора. Тя изказа благодарност на всички приятели на „Еврика“ – учени, държавници, общественици и други, които са оказали подкрепа за изпълнение на мисията на фондацията.
Наградите ЕВРИКА се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите ЕВРИКА да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации,научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани журита във всяка област.
Наградата ЕВРИКА за 2013 г. за постижения в науката бе връчена на Славея Тенчева Петрова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Тя получи наградата си от председателя на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов. Тази награда е съвместна и се връчва от името на двете организации.
Наградата ЕВРИКА за млад изобретател не се присъжда за 2013 г. Вместо това акад. Ячко Иванов обявява и връчи грамоти за добро представяне в конкурса за млад изобретател на два младежки колектива:
Радослав Иванов Кацов и Ивайло Радков Ненов;
Петър Стефанов Стефанов, Петър Иванов Пеев, Деян Красимиров Иванов, Тодор Димитров Желязков и Пламен Валентинов Славчев.
С наградата ЕВРИКА за 2013 г. за млад мениджър бе отличен Николай Димитров Бойков – управляващ директор „Операции“ и член на борда на директорите на All Chaanels. Наградата бе връчена от проф. Цветан Давидков, председател на журито.
Диплом за отлично представяне в конкурса получи Динко Танев – съдружник и управител на международната ИТ компания КОМФО.
Носител на наградата ЕВРИКА за 2013 за млад фермер е Дамян Кирилов Вътев – земеделски производител и управител на „Биологика” ООД. Наградата му бе връчена от проф. Рангел Трендафилов.
С диплом за отлично представяне в конкурса бяха отличени
Божидар Боянов Миразчийски – пчелар, земеделски производител от с. Крушовене, Плевенска област;
Георги Радев Йорданов – земеделски производител от гр. Сливен;
Тържествената церемония завърши със слово на акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на фондация „Еврика“, който честити още веднъж отличията на лауреатите и им пожелава нови, още по-големи успехи в бъдещата им работа.