Фондация „Еврика“ връчи своите стипендии за учебната 2015/2016 година

Evrika&Huawei-event-SSIMG_5321SSIMG_5336SSIMG_5330SSSНа 4 февруари 2016 г. в Националния политехнически музей – София се състоя церемония за връчване на сертификати за стипендии на Фондация „ЕВРИКА” на 47 студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката.


Специални гости на церемонията бяха г-жа Цецка Цачева – председател на 43-то Народно събрание, г-н Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика и НП Посланикът на Китайската народна република г-н Уей Джинг Хуа. Присъстваха депутати, заместник министри, ректори на университети, учени и общественици.


Вече двадесет и шест години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.
За втори път се присъждат специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение за годината от мултинационалната компания „Хуауей Технолоджис“.


Акад. Кирил Боянов – Председател на Съвета на Фондация „Еврика“ връчи удостоверенията на носителите на именните стипендии и на стипендиантите, носители на медали от международни средношколски олимпиади. Г-н Руки Лиу Янг, изпълнителен директор на „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД направи това със сертификатите за стипендиите „Хуауей ИКТ“, а НП г-н Уей Джинг Хуа добави покана за посещение в Китай на десетте стипендианти.


От името на стипендиантите, отговори на приветствията Виктория Георгиева от Медицински университет – София.
Приветствие отправи и проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.


Пълният списък на стипендиантите може да видите тук.
EvrikaHuaweiSSObsta1GSObsta2GS