ХIX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.  Тържествено връчване на наградите.

 

На 01.11.2017 г. в Националния политехнически музей в София Фондация „Еврика“ връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XIX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.  Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. През 2017 година в него участваха 1276 ученици от 8 до 18 години с 1244 проекти в пет тематични направления.

Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“. Победителят в направлението на конкурса за идеи за научни и технически експерименти Томислав Скандалиев от ЕГ „Д-р Петър Берон“, град Кюстендил направи презентация и представи своята разработка на тема „Аерокосмически технологии за борба с пожарите“. Председателят на специализираното жури доц. Таня Иванова представи пред гостите на тържеството много интересна и вълнуваща презентация на тема „60 години космическа ера“.

Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XIX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.