Фондация „Еврика“ връчи своите стипендии за учебната 2017/2018 година

На 11.12.2017 г. в Националния политехнически музей в София се състоя церемония за връчване на сертификати за стипендии на Фондация „Еврика“ на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Сертификатите бяха връчени от Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество. Гости на тържеството бяха още: Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката; Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България;  Проф. Георги Михов – ректор на ТУ – София; проф. Виктор Златков – ректор на МУ – София; проф. Ренета Божанкова – зам. ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“; доц. Константин Константинов – зам. ректор на ШУ „Еп. Константин Преславски“; доц. Николай Нинов – зам. ректор на СА „Д. Ценов“ – Свищов; декани и зам. декани от университетите на стипендиантите; членове на специализираните комисии за определяне на стипендиантите; членове на Съвета на Фондация „Еврика“; общественици от партньорски организации и студентски съвети.

Вече двадесет и осем  години Фондация „Еврика” предоставя  стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

За четвърти път се присъждат специални стипендии  „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила дарение  от  „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

В своето слово Мария Габриел поздрави младите хора за спечелените стипендии и подчерта, че е много вдъхновяващо да се видят толкова светли умове и талант в днешното ни поколение. Те въплъщават това, от което се нуждаем най-много днес – отлични умения, новаторски идеи, истинска визия. Тя благодари на Фондация „Еврика“ за поканата и възможността да сподели с младите таланти на България техния успех.

Приветствия към участниците в церемонията отправиха Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката, проф. Георги Михов – ректор на Технически университет – София и акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“.

Стипендиантът Йордан Пенев от Технически университет – Габрово, удостоен със стипендията „Джон Атанасов“ отговори на приветствията и благодари за подкрепата.

Пълният списък на стипендиантите може да видите тук.