НАГРАДИТЕ „ЕВРИКА“ ЗА 2017 ГОДИНА

 

На 29 януари 2018 г. в сградата на НДК в София се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2017 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Наградите се връчват за двадесет и осми пореден път за млад мениджър, двадесет и седми за млад фермер и млад изобретател и двадесет и втори за постижения в науката.

Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация „Еврика“

Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение.
Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

Гости на тържеството бяха Петър Кънев – председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание на Република България, проф. Иван Димов– заместник-министър на МОН, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, проф. Георги Михов – Ректор на ТУ – София, чл. кор. дфн Костадин Ганев – зам. председател на БАН, проф. Диана Петкова – председател на СУБ.
Церемонията бе открита от Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, която по традиция представи основните постижения на фондацията през отминалата 2017 година.

Наградите, оригинална метална статуетка и диплом, бяха връчени от акад. Кирил Боянов, Председател на Съвета на Фондация „Еврика“.

  • Наградата ЕВРИКА за 2017 г. за постижения в науката получи Мая Юриева Хаджиева за отлична защита на дисертационен труд по време на редовната й докторантура в Институт по микробиология „Акад. Стефан Ангелов“ на БАН.
    Наградата се присъжда на млад изследовател, определен сред всички защитили докторска дисертация през последните години. Конкурсът се провежда съвместно от Фондация „Еврика“ и Съюзът на учените в България.
  • Наградата ЕВРИКА за 2017 г. за млад изобретател получи Георги Костов Баев – възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“, гр. Велико Търново.
  • Наградата ЕВРИКА за 2017 г. за млад мениджър получи Евгения Константинова Пеева-Кирова – изпълнителен директор на Фондация „Заедно в час“.

Мая Юриева Хаджиева – носител за 2017 г. на наградата „Еврика“ за постижения в науката

Георги Костов Баев – носител за 2017 г. на наградата „Еврика“ за млад изобретател

Евгения Константинова Пеева-Кирова – носител за 2017 г. на наградата „Еврика“ за млад мениджър

Райна Владимирова Бонева – носител за 2017 г. на наградата „Еврика“ за млад фермер

С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда беше отличен Иван Стоянов Георгиев – регионален мениджър на Starbucks България,.:

  • Носител на наградата ЕВРИКА за 2017 за млад фермер е Райна Владимирова Бонева– земеделски производител от село Белгун, община Каварна.

С диплом за отлично представяне в този конкурс бяха отличени:

  • Красен Мариянов Топалов – земеделски производител и пчелар от гр. Търговище;
  • Галина Стоянова Петкова – земеделски производител от с. Мало Конаре, община Пазарджик.

 

 
 
След връчване на наградите, акад. Кирил Боянов с кратко слово поздрави лауреатите, честити им отличията и пожела бъдещи успехи на всички. Той благодари на всички учени, държавници, общественици и приятели на фондацията, които са я подпомогнали активно за осъществяване на мисията й.

Проф. Иван Димов– заместник-министър на МОН

Акад. Кирил Боянов, Председател на Съвета на Фондация „Еврика“

Петър Кънев – председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание на Република България

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за млад мениджър

Проф. Диана Петкова- председател на Съюза на учените в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за постижения в науката

Проф. Георги Михов – Ректор на Техническия университет – София

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приветствия отправиха: Петър Кънев – председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание на Република България; проф. Иван Димов – заместник-министър на МОН; Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за млад мениджър; проф. Георги Михов – Ректор на Техническия университет – София; проф. Диана Петкова- председател на Съюза на учените в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за постижения в науката.


Повече информация за носителите на наградите ЕВРИКА за 2017 г. ще намерите тук.