Наградите ЕВРИКА за 2015 г.

BorS1На 27 януари 2016 г. в сградата на НДК в столицата се проведе тържествената церемония награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2015 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Наградите се връчват за двадесет и шести пореден път за млад мениджър, двадесет и пети за млад фермер и млад изобретател и двадесети за постижения в науката.


Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение.
Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.


Гост на тържеството бе Ивайло Калфин – Заместник министър председател и Министър на труда. Сред гостите бе и акад. Благовест Сендов, предишен председател на Съвета на фондация „Еврика“.
Церемонията бе открита от Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на фондация „Еврика“, която по традиция представи основните постижения на фондацията през отминалата година и представи гостите.VuctoriaS1HristoSBorislavnew_SFilipSS


Наградите, оригинална метална статуетка и диплом, бяха връчени от акад. Кирил Боянов, Председател на съвета на фондация „Еврика“.

• Наградата ЕВРИКА за 2015 г. за постижения в науката получи Виктория Иванова Миланова, молекулярен биолог в СМДЛ „Кандиларов ООД.
Наградата се присъжда на млад изследовател определен сред всички защитили докторска дисертация през последните години. Конкурсът се провежда съвместно от фондация „Еврика“ и Съюзът на учените в България.


• Наградата ЕВРИКА за 2015 г. за млад изобретател получи Христо Николаев Колев. Той работи в областта на клиничните изследвания като сайт мениджър в компанията C3i.
С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда бяха отличени:
• Николай Васков Иванов;
•Георги Костов Баев.


• Наградата ЕВРИКА за 2015 г. за млад мениджър получи Филип Христов Филипов – директор на отдел „Бизнес към бизнес“ и мениджър на Софийския офис на „Скайскенер България“ ЕООД.
С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда бяха отличени:
• Димитринка Иванова Гринко – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Алфа Кол България“ АД;
• Георги Димитров Кумчев – мениджър във Фабрика за хартиени опаковки „Клондайк“ ООД – село Труд, област Пловдив.


• Носител на наградата ЕВРИКА за 2015 за млад фермер е Борислав Божидаров Митов – земеделски производител от град Търговище.


След връчване на наградите наградените, участниците в конкурсите и всички присъстващи бяха поздрави Ивйло Калфин,Заместник министър председател и Министър на труда. Той открои значението на приноса на младите хора за успешното развитие на страната и подчерта приноса на фондация „Еврика“ за стимулиране и подпомагане на младите хора за постигане на високи постижения при овладяване на знанията и науката. В словото си той подчерта, че:
…Тази Фондация е една от малкото неправителствени организации, които подпомагат младите хора, тези, които търсят и които постигат новото. Затова примерът на Фондация „Еврика“ трябва да бъде подчертаван и популяризиран…


KalfinSBoyanov1S
Тържествената церемония завърши със слово на акад. Кирил Боянов, който честити още веднъж отличията на лауреатите и им пожелава нови, още по-големи успехи в бъдещата им работа.
Повече информация за носителите на наградите ЕВРИКА за 2015 г. ще намерите тук.
obstaSS