Награда „Еврика“ за млад мениджър – Момчил Кюркчиев

Момчил Кюркчиев е роден през 1984 г. в Русе. След завършване на средното си образование записва тройна специалност в областта на математиката, компютърните и изчислителните науки в State University в Ню Йорк. Завършва магистърска степен по софтуерно инженерство и управление в университета Карнеги Мелън. В трети курс е приет да стажува в Google, а след завършване на магистратурата си, се присъединява към екипа на компанията като водещ инженер в разработването на YouTube. През 2012 г. Момчил Кюркчиев напуска Google и заедно с колегата си Андрю Фърст стартират компанията Lednplum водени от идеята да предоставят възможност за създаване на по-дългосрочни, стабилни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства.

Момчил Кюркчиев научава първия си урок по маркетинг от своята майка, която през 90-те години има малък гаражен магазин за дрехи и има интересен подход към клиентите си. Всеки път, когато получавала нова стока, тя се свързвала с хората, които вече са пазарували в нейния магазин и познавала предпочитанията им. Клиентите я приемали не като продавач, а като техен личен асистент. Момчил много харесал тази идея и решил да я внедри в платформата за маркетинг автоматизация Leаnplum. Целта му била този модел да работи не за 100 души, а да бъде умножен за 1 милиард в целия свят. Маркетинг, който не изглежда като спам, а помага на хората, както майка му е помагала на своите потребители. За постигане на тези цели днес компанията на Момчил Кюркчиев използва изкуствен интелект.

Към настоящия момент Leаnplum, на която Момчил Кюркчиев е главен изпълнителен директор и съосновател е бързо развиваща се мобилна маркетингова компания с основен технологичен хъб в София, седалище в Сан Франциско и офиси в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Токио и Сингапур. С инвестиции от $98 мил. тя трансформира мобилната ангажираност на потребители от цял свят и ускорява продуктови иновации в области като машинно обучение, cross-channel автоматизация и персонализация с цел трансформиране ангажираността на мобилните потребители. Ежедневно Leаnplum улавя над 25 милиарда мобилни действия и позволява на световни брандове като Tinder, Grab и Tesco да създават дългосрочни, пълноценни взаимоотношения със своите клиенти чрез персонализирани кампании в реално време.

Момчил Кюркчиев инвестира значителни усилия и ресурси в икономическото развитие на родината си, създавайки в България втория по големина  офис на компанията. Фирмена, а и негова лична мисия е това да даде пример и вдъхнови нов вид компании, насочени преди всичко в грижата за хората, в развитието на таланта и създаването на култура, която вдъхновява все повече млади хора да поемат по пътя на успеха. Петте основни принципа и ценности на компанията: Lead Humbly, Skip Politics, Push innovation, Be a Doer и Show Gratitude са основополагащи за изграждането на една мултинационална компания, която успешно обединява и ангажира милиони потребители, клиенти, инвеститори и най-вече служители около общата визия, а именно изграждането на истински значими взаимоотношения във всички аспекти от професионалния и личния живот.

Още от създаването си компанията на Момчил Кюркчиев расте устойчиво по отношение на клиенти, инвестиции и брой служители. Над 250 човека от 26 страни работят в офисите на Leаnplum. Тя е в топ 10 на най-бързо развиващите се IT индустрии в Сан Франциско и е оценена на стотици милиони долари. Сред постиженията на компанията за 2018 г. са 150 {00868b326a2ca17d48af7ba8148ff3a4ced0eae2ad27aa90a88c9f79552d79f5} увеличаване на екипа в България и нови локации в Европа и Азия. Като лидер в мобилното маркетингово пространство Leаnplum отговаря на едно от най-големите и неразрешени до момента маркетинг предизвикателства, а именно пресъздаването на личния контакт в дигитални условия или маркетинг на взаимоотношенията. През 2018 г. компанията на г-н Кюркчиев привлече допълнителни инвестиции в размер на 5 млн. долара от базирания в Пекин фонд за дялови инвестиции Waterwood Group. Така общият привлечен капитал до момента е малко под 100 млн. долара, а изградените стратегически партньорства позволяват разширяването на дейността на компанията в Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион. Друго голямо постижение за 2018 г. е придобиването на българската компания Connecto за разработката на маркетингови чат-ботове и диалогови системи. Тази стъпка е стратегическа по отношение на дългосрочните цели на компанията и особено важна за изграждането на следващото поколение маркетингов облак. Потенциалът на пазара, в който Leаnplum работи е огромен – от 27 млрд. долара през 2016 г. стойността на мобилния маркетинг пазар се очаква да се увеличи до 99 млрд. долара през 2021 г. Това дава свобода на компанията да експериментира и тества различни модели за растеж. В допълнение към динамичния растеж, компанията е пример и за това как общите ценности обединяват хора от различни култури, религии, полове и поколения. Грижата един за друг, изграденото доверие и стремежа да допринасяш към общата цел създават стабилност и носят удовлетворение, както на хората, които работят за компанията, така и на техните семейства. Вложенията на някои от най-големите инвеститори в световен план и дългосрочните отношения с множество клиенти и партньори, също са признак за ангажираността и доверието към Leаnplum и визията, която създава Момчил Кюркчиев. Компанията мотивира служителите си да отделят минимум 20 работни часа в доброволческа дейност, както и гарантира 200$ дарение за кауза по избор на всеки служител. Над 22 000 $ са инвестираните средства в различни обществени каузи през 2018 г.

Момчил Кюркчиев се отличава със своя талант, постоянство, инициативност, ценности и визия за успех. Доказателство за това са многото получени награди, сред които: Основател на Годината от Паневропейската организация CESA; един от 10-те най-изявени млади личности на България според JCI Bulgaria; наградата OC Award – второто най-високо отличие на Google. Създаденото от Момчил Кюркчиев и екипът му до този момент е повод за гордост на цяла България и вдъхновение за много млади хора, тръгнали по неговите стъпки.

Специализираното жури присъди наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2018 година на Момчил  Кюркчиев за: впечатляващи икономически резултати в условията на глобална конкуренция; предприемаческа будност и успешно развитие на дигиталния маркетинг с иновативни решения; принос в развитието на човешкия капитал в България чрез избора на България за създаване и развитие на иновативни продукти с висока добавена стойност.

 

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом се награждава Мартин Механджиев – председател на Националната аматьорска лига по баскетбол – за реализиране на значим и устойчив проект с висок социален ефект; непрекъснато развитие и надграждане на проекта.