Фондация „Еврика“ връчи наградите на лауреатите от XX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

Фондация „Еврика“ връчи наградите на лауреатите от XX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“
В деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация „Еврика“ връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. През 2018 година в него участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“. Победителят в направлението на конкурса за идеи за научни и технически експерименти Димитър Фердинандов от Езикова гимназия „Пловдив“ представи своята разработка на тема „ЕТМО – Earth Threatening Meteorite Observatory”. Председателят на специализираното жури доц. Таня Иванова представи пред гостите на тържеството много интересна и вълнуваща презентация на тема „30 години програма „Шипка“.
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.