Фондация „Еврика“ връчи своите стипендии на студенти и ученици за учебната 2018-2019 г.

На 12.01.2019 г. в Националния политехнически музей в София се състоя церемония за връчване на сертификати за стипендии на Фондация „Еврика“ на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Сертификатите бяха връчени от Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество. Гости на тържеството бяха още: Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката; проф. Иван Димов – съветник на Министъра на образованието  и науката;  проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“; проф. Георги Михов – ректор на ТУ – София; проф. Виктор Златков – ректор на МУ – София; проф. Борислав Беджев –  ШУ „Еп. Константин Преславски“ и председател на Общински съвет – Шумен; декани и зам. декани от университетите на стипендиантите; членове на специализираните комисии за определяне на стипендиантите; членове на Съвета на Фондация „Еврика“; общественици от партньорски организации и студентски съвети.

Вече двадесет и девет  години Фондация „Еврика” предоставя  стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологииДжон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

В своето слово Мария Габриел поздрави младите хора за спечелените стипендии и подчерта, че е много вдъхновяващо да се видят толкова млади умове и таланти, за които науката е начин на живот. Те са посланици на България със силен глас и показват, че любовта към знанието, дисциплината и упоритостта са тези, които водят до резултати. Тя благодари на Фондация „Еврика“ за поканата и възможността да сподели с младите таланти на България техния успех.

Приветствия към участниците в церемонията отправиха Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката, проф. Анастас Геджиков – ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“; проф. Георги Михов – ректор на Технически университет – София и акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“.

Стипендиантът Петър Генов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, удостоен със стипендията „Акад. Димитър Мишев“ отговори на приветствията и благодари за подкрепата.

Пълният списък на стипендиантите може да видите тук.