Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, връчи наградите ЕВРИКА за 2018 година

 

Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на фондация „Еврика“ открива церемонията

Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България поздравява отличените и останалите присъстващи

На 29 януари 2019 г. в сградата на НДК в София се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2018 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Наградите се връчват за двадесет и девети пореден път за млад мениджър, двадесет и осми за млад фермер и млад изобретател и двадесет и трети за постижения в науката.

Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

Гости на тържеството бяха Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България,  Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, проф. Георги Михов – Ректор на ТУ – София, чл. кор. дфн Костадин Ганев – зам. председател на БАН, проф. Диана Петкова – председател на СУБ. Церемонията бе открита от Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, която по традиция представи основните постижения на фондацията през отминалата 2018 година.

 

Наградите, оригинална метална статуетка и диплом, бяха връчени от Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България.

Елена Кръчмарова – носител за 2018 г. на наградата „Еврика“ за постижения в науката

Стефан Дочев – носител за 2018 г. на наградата „Еврика“ за млад изобретател

Момчил Кюркчиев – носител за 2018 г. на наградата „Еврика“ за млад мениджър

Ненко Трифонов – носител за 2018 г. на наградата „Еврика“ за млад фермер

 

Наградата ЕВРИКА за 2018 г. за постижения в науката получи Елена Кръчмарова за отлична защита на дисертационен труд по време на задочната й докторантура в Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ на БАН.
Наградата се присъжда на млад изследовател, определен сред всички защитили докторска дисертация през последните години. Конкурсът се провежда съвместно от Фондация „Еврика“ и Съюзът на учените в България.

 

Наградата ЕВРИКА за 2018 г. за млад изобретател получи Стефан Дочев – доктор по техническа химия към Технически университет – Виена.

С диплом за отлично представяне в този конкурс бяха отличени:

Николай Стоименов;
Ангел Петков;

 

Наградата ЕВРИКА за 2018 г. за млад мениджър получи Момчил Кюркчиев – главен изпълнителен директор и съосновател на бързо развиващата се мобилна маркетингова компания LEANPLUM.

С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда беше отличен Мартин Механджиев – председател на Националната аматьорска лига по баскетбол.

 

Носител на наградата ЕВРИКА за 2018 за млад фермер е Ненко Трифонов– земеделски производител от гр. Карлово, собственик на ферма за отглеждане на едър рогат добитък и получаване на екологично чиста продукция, управител и съдружник във фирми за преработка на мляко, месо и производство на млечни и месни продукти.

С диплом за отлично представяне в този конкурс беше отличен Тихомир Тачев – земеделски производител и пчелар от с. Асеновец, община Нова Загора.

 

След връчване на наградите, акад. Кирил Боянов с кратко слово поздрави лауреатите, честити им отличията и пожела бъдещи успехи на всички. Той благодари на всички учени, държавници, общественици и приятели на фондацията, които са я подпомогнали активно за осъществяване на мисията й.

Акад. Кирил Боянов, Председател на Съвета на фондация „Еврика“

Проф. Георги Михов – Ректор на Техническия университет – София

Приветствия отправиха: Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България; проф. Георги Михов – Ректор на Техническия университет – София; проф. Диана Петкова- председател на Съюза на учените в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за постижения в науката.

Проф. Диана Петкова- председател на Съюза на учените в България

Повече информация за носителите на наградите ЕВРИКА за 2018 г. ще намерите тук.