Започва конкурсът за президентската награда „Джон Атанасов“

 

На 1 юни започна ежегодният конкурс за наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката. Конкурсът носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

От началото на инициативата през 2003 г. наградата се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите научно-изследователски институти и мултинационални компании.

През тази година участниците в конкурса ще се съревновават в следните категории:

1.Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;

2.Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;

3.Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;

4.Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Жури ще определи носителите на наградата и грамотите „Джон Атанасов“. То е съставено от учени и експерти, които са водещи в областта на компютърните науки.

Крайният срок за кандидатстване за отличията е 10 септември. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция.