НАГРАДИТЕ „ЕВРИКА“ ЗА 2019 ГОДИНА

 

Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България връчи наградите ЕВРИКА за 2019 година

 

На 29 януари 2020 г. в сградата на НДК в София се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2019 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Наградите се връчват за тридесети пореден път за млад мениджър, двадесет и девети за млад фермер и млад изобретател и двадесет и четвърти за постижения в науката.

 

Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

Наградите, оригинална метална статуетка и диплом, бяха връчени от Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България.събрание, Карина Ангелиева – зам. министър на образованието и науката, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Валентина Танева – съветник на Президента на Република България по образование, наука и иновации, Диана Петкова – председател на СУБ.

 

 

 

 

 

 

 

Церемонията бе открита от Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, която представи постигнатите резултати от фондацията през изминалите 30 години и с акцент през последната година.

 

 

 

 

  • Наградата ЕВРИКА за 2019 г. за постижения в науката получи Иванка Петрова-Дойчева от Института по механика на БАН за отлична защита на дисертационен труд на тема „Реология, механични и термични свойства на трифазни полимерни нанокомпозити“.
    Наградата се присъжда на млад изследовател, определен сред всички защитили докторска дисертация през последните години. Конкурсът се провежда съвместно от Фондация „Еврика“ и Съюзът на учените в България.

 

  • Наградата ЕВРИКА за 2019 г. за млад изобретателполучи Николай Стоименов от Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Той е съавтор на изобретението „Абразивно тяло“, регистрирано като полезен модел в Патентното ведомство на Република България.

 

  • Наградата ЕВРИКА за 2019 г. за млад мениджърполучи Дарин Маджаров – основател на онлайн платформата Уча.се

Наградата му беше присъдена за: създаване и развитие на значим и устойчив бизнес проект с много голямо обществено значение; създаване на продукт с висока добавена стойност и изграждане на работещ бизнес модел; развитие на бизнес с кауза в полза на образованието и обществото.

С диплом за отлично представяне в конкурса за тази награда бяха отличени:

Петър Дяксов – управляващ съдружник и маркетингов директор на дигитална агенция SEOMAXза развитие на успешен бизнес в сферата на Е търговията и дигиталния маркетинг; за убедително пазарно присъствие и целенасочено следване на работещи бизнес стратегии.

Христомир Витанов–Мъро – креативен директор на „Аномали“ ООД – за творческа ориентация, изобретателност и иновативност в развитието на рекламния бизнес; за висок професионализъм в развитието на избраните бизнес проекти.

 

  • Носител на наградата ЕВРИКА за 2019 за млад фермерер Иван Ивановсобственик и управител на „Агротайм“ ЕООД – водеща българска селскостопанска компания. .

С диплом за отлично представяне в този конкурс беше отличена Десислава Кръстанова – земеделски производител от село Мирянци, община Пазарджик.

След връчване на наградите, акад. Кирил Боянов с кратко слово поздрави лауреатите, честити им отличията и пожела бъдещи успехи на всички. Той благодари на всички учени, държавници, общественици и приятели на фондацията, които са я подпомогнали активно за осъществяване на мисията й.

Приветствия отправиха: Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България; Петър Кънев – председател на комисията по икономическа политика и туризъм в 44 Народно събрание, Карина Ангелиева – зам. министър на образованието и науката, Васил Велев – председател на АИКБ, проф. Диана Петкова- председател на Съюза на учените в България, съорганизатор на конкурса за наградата „Еврика“ за постижения в науката.

Валентина Танева – съветник на Президента на Р България по образование, наука и иновации прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев.

Повече информация за носителите на наградите ЕВРИКА за 2019 г. ще намерите тук

 

 

Председателят на Съвета на Фондация „Еврика“ акад. Кирил Боянов разряза торта по повод 30 годишния рожден ден на фондацията.