Фондация „Еврика“ връчи наградите на лауреатите от XXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

В Деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация „Еврика“ връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. През 2023 година в него участваха 2186 ученици от 8 до 18 години с 2174 проекти в пет тематични направления:

Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов.
Красимир Стоянов – дубльор на втория български космонавт приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители.
Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“.
Победителите в направлението за идеи за научни и технически експерименти Белослава Георгиева Вълева, Васил Катев Иванов и Елена Борисова Керезиева от МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив направиха презентация и представиха своята разработка на тема „Разработка на устройство за близко проучване на планети Planet Explorer X01“.
Председателят на специализираното жури доц. Таня Иванова говори на тема „Марс – мечтата на човека“.
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.