Награда „Еврика“ за млад мениджър – Христо Пеев     

           

Христо Пеев е роден през 1991 г. Занимава се с програмиране още от гимназиалните си години. Завършва бакалавърска степен по „Компютърни науки“ и магистратура „Управление на иновациите и технологиите“ в Университета на Бат във Великобритания. Завръща се в България и започва работа като софтуерен инженер за компанията ScaleFocus. В този етап от кариерата си започва да поставя под въпрос ефективността на съществуващите корпоративни модели в контекста на реализацията на хората в личния живот и като служители на съвременните глобални пазари. На 23 години се присъединява към стартъп проекта Leap – социална мрежа за любителите на екстремни спортове, която в първите месеци след създаването си достига над 5 000 активни потребители. Проектът печели второ място по програмата за ускоряване на стартъпи Lisbon Challenge, фокусирана и върху хората зад тях. В рамките на програмата Христо Пеев гостува на IT гиганти като Amazon, Google, Facebook и все по-ясно осъзнава възможностите и нуждите на глобалните пазари на информационни технологии. Този проект изпреварва времето си и не успява да се развие, но стимулира Христо Пеев да реализира натрупаните опит и идеи в собствен бизнес.

Христо Пеев е софтуерен инженер и сериен предприемач с над 10 години опит зад гърба си, който вярва в потенциала и уменията на всеки човек. Инициатор е на няколко стартъп компании и е активен посланик на идеята за гъвкава дистанционна работа, чрез която се осигурява баланс между кариерата и личния живот на хората. През 2015 г. основава Motion Software – компания, която поставя служителите си на първо място и която за две години се превръща в глобален доставчик на решения и услуги за разработка на софтуер в областта на финтек, здравеопазване, образование и блокчейн технологии.

През 2022 г. компанията на Христо Пеев отбеляза ръст от 400% на оборотните средства спрямо 2019 г. и достигна 11 млн. лв. приходи и 1.1 млн. лв. печалба. Към края на 2022 г. има 125 служители в 17 града в България и представителства в Румъния, Турция и Украйна. Компанията фокусира дейността си в дистанционното набиране на таланти и управление на екипи и свързва водещи световни компании с техническите специалисти, от които се нуждаят. Структурата и принципите на управление са вдъхновени от вярването на Христо Пеев, че всеки човек има неограничен потенциал за реализация в средата  на информационните технологии, който може да се разгръща без значение от предишния му опит и без да трябва да прави компромиси с личния си живот.

Христо Пеев вярва, че успехът на компанията зависи от идеите, таланта, енергията и благополучието на всеки, който работи за нея. Motion Software има хоризонтална организационна структура и всеки се самоуправлява при изпълнение на задълженията си. Служителите имат постоянен достъп до различни обучения, контакт с ментори, обменят идеи и възможности във вътрешната общност от дигитални специалисти. Талантите и личните интереси се подкрепят в рамките на програми за развитие, без значение дали са релевантни на задълженията във фирмата. Екипните събития са над 6 седмици на година и винаги са насочени не само към подобряване на професионалните умения и сплотяване на служителите, а и към постигането на балансиран и здравословен начин на живот.

Зад впечатляващия успех на Motion Software стои и инициираното от Христо Пеев сътрудничество със „СофтУни“ – най-големия софтуерен университет в България. Най-добре представилите се студенти-програмисти получават възможност за последващо обучение и работа в компанията.

В средата на 2022 г. Motion Software е придобита от американската софтуерна компания Exadel, която е собственост на фонда за дялови инвестиции Sun Capital, а Христо Пеев оглавява отдела по иновациите. В тази сделка той вижда възможности за установяване на нови локации за таланти и привличане на проекти, по които да работят служителите на Motion Software, както и нови възможности за популяризиране на корпоративната култура за дистанционна и асинхронна работа, фокусирана върху благоденствието на хората.

Паралелно с основните си ангажименти към Motion Software и Exadel Христо Пеев не спира да програмира и да участва в различни значими стартъпи и социални инициативи. Участва в испанско-американската компания в сферата на телемедицината QMENTA, която е разработила алгоритъм, с помощта на който се изследват снимки от скенер на мозъка. Така могат да се засекат микроскопични изменения и да се поставят диагнози в много ранна фаза на заболяването, което позволява да се започне лечение още преди появата на първите симптоми. Заедно с Фондация „Стъпка за България“ се включва като доброволец в създаването на заведение за поке боул, което наема хора в неравностойно положение.

Христо Пеев полага големи усилия и се старае да развива предприемачески дух у служителите си и винаги намира време да обсъди стойностна идея. Вълнува се от теми, свързани с децата, иновативното образование, отговарящо на нуждите на съвременния свят, от популяризирането на спорта сред природата и нейното опазване.

Партньорите и контрагентите на Христо Пеев са впечатлени от притежаваната от него рядка комбинация от блестящ софтуерен инженер, нестандартен и проницателен мениджър и обаятелен лидер, който е способен да преодолее и най-сериозните предизвикателства в работата си, благодарение на задълбочените си технически познания и лидерския си проактивен подход. Той е изключително надежден партньор, както като дизайнер на софтуерни решения, така и като ръководител на много успешна компания.

Специализираното жури присъди наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2022 година на Христо Пеев за: глобална визия и подход в развитието на бизнеса и значими бизнес резултати; иновативен управленски подход в търсенето, експериментирането и прилагането на работещи управленски идеи и практики; изявено бизнес лидерство.

 

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом се награждава- Димитър Платов – съосновател и собственик на „Бъзонада“ ООД – за създаване и развитие на сериозен бизнес въз основа на традиционни за българите вкусове и природни ресурси; решителност, гъвкавост и постигнати резултати в производствената дейност и реализацията на продуктите.