Награда „Еврика“ за млад мениджър – на Костадин Недев

                        

Костадин Недев е роден през 1992 г. По образование е военен летец-пилот, а по душа е социален предприемач. Има дългогодишен опит в компютърните науки и програмирането. Завършил е ППМГ „Васил Левски“, град Смолян, както и ВВВУ „Георги Бенковски“, град Долна Митрополия. Следва обучение в Полската Военновъздушна академия, а в периода 2017 – 2019 г. завършва курс по лидерство по  програмата за лидери в авиацията „Сребърни криле“ на ВВС на САЩ в Авиобаза Кълъмбъс, Мисисипи. През 2021 г. се дипломира като магистър по специалност Хардуерни и софтуерни системи“ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Костадин Недев е носител на множество награди, свързани с образованието и технологиите, а именно: Най-добър разработчик на община Смолян – 2009 г.; Студент на годината – 2013 г.; Меча на Хан Кубрат на МО – 2013 г.; Награда на Декана на ПУ „П. Хилендарски“ – 2014 г.; Академична награда на община Долна Митрополия –     2016 г.; Академична награда за отличие от НВУ „В. Левски“ – 2016 г.; Награда „Монета на командира“ на ВВС на САЩ – 2018 г.; Международна награда за обучение на ВВС на САЩ – 2019 г.; Международна награда за лидерство на Фондация „Стробъл“ –     2020 г.; Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България – 2022 г.; Награда „30 под 30“ на списание „Форбс“ – 2022 г.; Награда „Архитект на бъдещето“ на Фондация „Европа“ – 2023 г. Към настоящия момент, Костадин Недев е докторант в Института по Роботика към БАН. Има 7 публикации и натрупан доброволчески опит в Съюза на учените в България и Българския червен кръст.

Костадин Недев е основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение „Млад изобретател“. Това е иновативна образователна платформа, която има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето и да разкрие изобретателя във всяко дете. Костадин и екипа му са разработили собствен софтуерен кит, софтуер, с който може бързо и лесно да се програмира от абсолютно начинаещ и образователна методика, базирана на обучение на пилоти – изтребители. Те са убедени, че всяко дете има различен технологичен талант и са насочили всички усилия към намирането и развитието на този технологичен талант у всяко дете.

Мисията на „Млад изобретател“ е да превърне децата от консуматори на технологии в генератори. Платформата е насочена основно към ученици и студенти, но всеки с желание да създава е добре дошъл. Стремежът е освен знания в областта на инженерните науки и устойчивото развитие, да се изграждат най-вече нови умения у младите новатори и те да намират техническо решение на лични, социални и глобални проблеми. В „Млад изобретател“ се изучават инженерни технологии под формата на реални, физически проекти. В процеса на обучение се създават най-различни изобретения от коледни светлини до напълно функционални роботи. Проектите могат да бъдат лесно програмирани със средата за програмиране Ардуино.

През 2023 г., създадената от Костадин Недев платформа „Млад изобретател“ изгради успешни партньорства, както с държавни и местни организации /общини, университети и центрове по зависимости/, така и с бизнес гиганти, като Insight Group – част от Forture 500. Към образователната методика на „Млад изобретател“ има засилен интерес в София, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Самоков, Костенец, Панагюрище и др., като целта на екипът е постоянно да се увеличават локациите на взаимодействие в цялата страна. През 2023 г. е реализиран 380 % ръст на записаните изобретатели. През уроците на платформата са преминали 556 ученици. Дипломирани са 163 изобретатели. Раздадени са 67 стипендии за обучение и са обучени 28 учители и стажанти.

Костадин Недев е основен идеолог и създател на технологията зад платформата „Млад изобретател“. Като бизнес лидер, той е отговорен за създаване на култура в екипа, която приема образованието като обществено-значим проблем и кауза. Притежава отлична оперативна, техническа и екипна култура. Като военен летец – пилот, Костадин съумява да балансира работата си между двете сфери.

За Костадин Недев социалната отговорност на бизнеса не е отделен информационен повод и изява, а константна величина, изразяваща се в: креативност, за да се върне творчеството обратно; общност, за да се обединяват млади таланти; образование, за да се предават знания и умения; лидерство, за да се създават бъдещи лидери. Платформата „Млад изобретател“ има за цел да предостави образователно преживяване на световно ниво за всяко дете, независимо от социално-икономическия му статус.

Костадин Недев е типичен и успешен представител на най-младото стартъп поколение, което ще доминира занапред. Специализираното жури присъди наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2023 година на Костадин Недев за: успешно реализиране на бизнес проекта „Млад изобретател“ – проект със значим технологичен, социален, образователен и възпитателен ефект. Екипът на Костадин Недев е добър пример за визионерство и кауза, насочени към развитието на човешкия капитал в България.

 

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом се награждава:  

 Симона Стилиянова – съосновател и управляващ партньор на компанията „Основа“ и създател на Zero Waste Sofia – за постигнати резултати и отдаденост на кауза с голямо обществено значение – решаването на проблемите, свързани с прекомерната употреба на пластмаси. Симона Стилиянова е представител на нова вълна млади български предприемачи, които се опитват да отговарят на важни глобални предизвикателства.